Düşünen Adam Heykeli
Ünlü heykeltıraş, Rodin’in, cehennem kapısı adını verdiği, kapının üzerinde çok sayıda figürlerden bir tanesi olan, düşünen adam heykeli, Bakırköy akıl hastanesinin önünde duruyor. Neden orada duruyor? Fazla düşünmeyin, sonunda buraya misafir olabilirsiniz mesajını mı veriyor acaba! Sıra dışı bir heykeltıraş olan Rodin akıl hastanesine yatmamış ama, yardımcısı, esin kaynağı, modeli olan Claudel’in sonu, akıl hastanesi olmuş. Rodin, Viktor Hugo’yu anadan doğma, çıplak, bir kayaya oturtarak şekillendirmesi, Fransızları şoka uğratmış.
Edebiyat Birliğinin ısmarladığı, koca göbeğiyle ve tepeden bakışlarıyla, Balzac heykeline, sonunda palto giydirmiştir. Emile Zola, ne kadar heykeltıraşı savunsa da, heykel sergilenmekten vazgeçilmiştir. Rodin bir düşünce adamıdır. Eline matkap, çekiç alıp, hiçbir taş ya da mermeri yontmamıştır. O araştırır, parçaları bir terzi gibi ayırır, yeniden birleştirirdi. Hakkında çıkan skandal ve çatışmalarda her seferinde, yalnızlığa ve çalışmaya gömülür, nasılsa zaman beni haklı çıkaracak diye düşünürdü.
Bir heykel yapılırken, anlatımcı, yaratılan kişilikleri, duygu ve tutkuların yoğunluğunu katarak işleyen, sanatçının düşünce yorgunluğu, kabul edilemez bir gerçektir. Einstein’’ hayat acımasız yükünü ne kadar değerli olursan ol, kuralıyla oynamadığın zaman, senin gözünün yaşına bakmaz, itibarın onun için hiçbir şeydir’’ demiş.
Fakat bu sanatçılar için geçerli değildir, çünkü kural, sanatçının, yaratıcılığına hiç uymaz. Beni de boğar, kendimi hapsedilmiş gibi hissederim. Sanatçılık, insanoğlunun taşıyabileceği en ağır yüklerden biridir. Yinede akıl hastanesinde olmamak, duygularını dizginleme adına, mücadele vermek gerekir.
En önemlisi sabaha kadar üzerinde çalıştığın bir eser, benim ruhumu doyurmamışsa, derin bir nefes alıp bekliyorum. Düşüncelerim, yalnız yaşamıyorsun, en önemli eserin evladın diyor.
Yeni uyanmış gibi yapıp, kızımı okula gönderiyorum. Yani, bir yerde yaşamın kurallarıyla, benim çıkmazlarımı barıştırmaya çalışıyorum. Düşünceler bizi delirtebilir veya güldürebilir, lütfen üretirken ikincisini seçelim. Rodin’nin düşünen adam heykelini, pencereden değil, sanat kitaplarında görelim.
0 comments on “Düşünen Adam Heykeli”